Nieuwsarchief

Verkoop led afgelopen jaar verdubbeld

Toegevoegd op:01/07/2014

Het afgelopen jaar kochten Nederlanders ruim twee keer zoveel ledverlichting als het jaar ervoor. De stijging is aanmerkelijk sterker dan in voorgaande jaren.

De verkoop van spaarlampen nam daarentegen flink af, waardoor het totaal aantal verkochte energiezuinige lampen met 10 procent daalde.  Dit blijkt uit het jaarverslag van de stichting LightRec, namens de producenten en importeurs van verlichting in Nederland verantwoordelijk voor de inzameling en recycling. Ondanks de lagere verkopen zamelde Wecycle in 2013 in opdracht van LightRec meer verlichting in voor recycling.


De dalende trend in de verkochte aantallen verlichting werd in 2010 ingezet en is vooral terug te zien in de verkoop van spaarlampen (-35%) en armaturen (-12%). De verkoop van tl-buizen bleef vrijwel constant. Volgens LightRec is de aanhoudende daling van de verkopen mede een gevolg van de nog steeds aanhoudende crisis in de bouw. De afname in de verkoop leidt ook tot verminderde inkomsten voor LightRec, die hiermee in de inzameling en recycling, alsmede de campagnes gericht op consumenten en professionele gebruikers bekostigt.  


Voorzichtige stijging inzameling

LightRec geeft Wecycle opdracht om de inzameling en recycling van lampen en armaturen te regelen. Wecycle zamelde in 2013 opnieuw meer verlichting in dan het jaar ervoor. In opdracht van LightRec werd ruim 4 miljoen kilo afgedankte lampen en armaturen verantwoord, 2 procent meer dan in 2012. 

 

Bron: installatie.nl


Verkoop led afgelopen jaar verdubbeld