Nieuwsarchief

Rondgepompt grondwater isoleert woning

Toegevoegd op:14/03/2014

Grondwater houdt gevel en dak van een woning op 10 ⁰C. Dat is warm in de winter en koel in de zomer. Deze ‘actieve schil’ maakt isoleren feitelijk overbodig. Voor het systeem is geen warmtepomp, maar alleen een energiezuinig circulatiepompje nodig

 

In Bakhuizen loopt op dit moment een experiment met deze zorgeheten 'actieve schil'. Monitoring van de woning moet de efficiëntie van het systeem aantonen. 


Verwarmen van een kelder kost veel minder energie dan verwarmen van bovengrondse ruimtes, ontdekte Menno Bekkema in de praktijk nog maar weer eens toen hij bij zijn woning in Bakhuizen een kelder liet bouwen. Het zette de directeur van Bekkema Bruinsma Installatietechniek aan het nadenken. “De constante grondtemperatuur zorgt voor een verlaging van de ∆T, het temperatuurverschil tussen binnen en buiten. En daarmee voor lagere kosten voor verwarming en koeling.” Bekkema bedacht dat dat principe ook bruikbaar zou zijn voor bovengrondse bouwwerken, door simpelweg grondwater rechtstreeks door de schil te pompen.  

 

Monitoren

In Bakhuizen worden de komende twee jaren twee woningen gemonitord; één met leidingen behangen gevel en dak, en één zonder. Om het grondwater op te pompen is een bron van 75 m geboord. Debronnen zijn zo berekend dat zelfs bij -20 graden, de schil nog op 10 graden gehouden kan worden.  

 

Subsidie

Bekkema Bruinsma Installatietechniek is gespecialiseerd in engineeren en aanleggen van duurzame energiesystemen, maar heeft ook een eigen afdeling meet- en regeltechniek en programmeert zelf gebouwbeheersystemen. Het bedrijf besloot daarom partijen te interesseren voor een pilot met dit systeem, dat Bekkema zelf ‘actieve schil’ noemt. Dit in tegenstelling tot de passieve werking van thermische isolatie. De provincie Friesland verleende subsidie en de woningcorporatie Wonen Zuidwest Friesland stelde twee leegstaande oudere woningen beschikbaar. 


Rondgepompt grondwater isoleert woning