Nieuwsarchief

Nieuwe woningsprinkler óp waterleiding

Toegevoegd op:31/03/2014

Een nieuw ontwikkelde sprinklerinstallatie kan direct worden aangesloten op de waterleiding en verbruikt veel minder water. Hiermee is een eenvoudige installatie voor de woningbouw binnen handbereik.


De nieuwe sprinkler, een ontwikkeling van BAM Techniek, waarbij ook onder meer Uneto-VNI, TU Delft (sprinklerkop) en systeemaanbieder VSH betrokken zijn, kan functioneren op de waterdruk en en volumestroom die doorgaans in woningen beschikbaar is. Het systeem was op de afgelopen VSK voor het eerst in zijn geheel te zien op de stand van VSH. Het was een vurige wens van onder meer de brandweer om een laagdrempelig en goedkoop sprinklersysteem voor grondgebonden woningen te ontwikkelen. Aan de ontwikkeling is een lange voorbereiding vooraf gegaan.


Minder schade

Normaliter is voor een normale sprinklerinstallatie een apart leidingssysteem nodig dat ongeveer 70 liter water per minuut aflevert, een hoeveelheid die ook veel schade veroorzaakt. Bij de nieuwe sprinkler is deze hoeveelheid ongeveer 20 liter/min. Er hoeft dus geen apart leidingsysteem voor te worden aangelegd. De sprinklerkop wordt onder druk dichtgehouden, en bij hoge temperatuur wordt smelt een patroon waardoor een klepje wordt geopend, waarna de sprinkler zijn werk doet. Doel van de sprinkler is niet zo zeer blussen, maar vooral vertragen zodat bewoners in veiligheid kunnen komen. Kwetsbare mensen, zoals ouderen, hebbben hier vooral profijt van. Mensen van boven de 65 lopen vergroot risico om om te komen bij een woningbrand. In 2013 kwamen volgens de Brandweeracademie 45 mensen om het leven bij woningbrand.  


Groeimarkt voor installateurs

Producent BAM Techniek verwacht dat de sprinkler binnen 10 jaar wordt voorgeschreven in de nieuwbouw. Ook Uneto-VNI heeft hoge verwachtingen bij de innovatie. Voorzitter Titia Siertsema noemde de sprinklerinstallaties een belangrijke groeimarkt voor de installateur wanneer de markt weer aantrekt.

 

Bron: installatie.nl


Nieuwe woningsprinkler óp waterleiding