Nieuwsarchief

Lancering energiebespaarlening helpt verduurzaming woningen

Toegevoegd op:28/01/2014
Vanaf 21 januari kunnen woningbezitters gebruik maken van de energiebespaarlening om hun woning energiezuiniger te maken. Met deze gunstige lening is het nog interessanter om te investeren in energiebesparende maatregelen, zoals zonnepanelen, hr-ketels, warmtepompen of zonneboilers. Ondernemersorganisatie UNETO-VNI is blij met de start van het fonds.

UNETO-VNI heeft aan de wieg gestaan van de nieuwe energiebespaarlening, een uitvloeisel van het Woonakkoord. Voorzitter Titia Siertsema: 'Deze regeling is een belangrijk instrument om de verduurzaming van bestaande woningen te versnellen. Het wordt nu nog interessanter voor woningeigenaren om te investeren in een nieuwe HR-ketel, zonnepanelen, zonneboilers of warmteterugwinning. 

Minister Blok van Wonen en Rijksdienst verdient een compliment dat deze regeling nu tot stand is gebracht.' Volgens Siertsema kunnen tienduizenden woningbezitters dankzij de energiebespaarlening gaan profiteren van een lagere energierekening. 

Belangrijke stap 
De nieuwe lening biedt de installatiebranche grote kansen volgens UNETO-VNI. Siertsema: 'Die gaan we de komende tijd onder de aandacht brengen van onze leden. Door klanten te wijzen op de gunstige lening en de mogelijkheden om met slimme investeringen de energierekening fors omlaag te brengen, kunnen zij extra omzet genereren. Tegelijkertijd brengen wij als branche daarmee het realiseren van de energiebesparingsdoelen uit het energieakkoord een stuk dichterbij.' 

Energielabel 
Het effect van de nieuwe energiebespaarlening kan volgens de voorzitter van UNETO-VNI nog worden versterkt door nu zo snel mogelijk van start te gaan met het energielabel. 'De installatiebranche blijft voorstander van een volwaardig energielabel, dat zet echt zoden aan de dijk. Maar aangezien daar geen politieke meerderheid voor is, vind ik dat het indicatieve label nu snel moet worden ingevoerd. 

En laten we de wildgroei aan verschillende energielabels beperken, dat creëert alleen maar onduidelijkheid.' Ook de totstandkoming van gemeentelijke energieloketten waarover bij het energieakkoord afspraken zijn gemaakt met de VNG én het energieprestatiekeur dat de prestaties van de energiebesparende maatregelen garandeert, zijn volgens Siertsema belangrijke randvoorwaarden om de consument in beweging te krijgen. 

Revolverend fonds 
De energiebespaarlening wordt gefinancierd vanuit het Energiebesparingsfonds dat 300 miljoen euro bevat. Daarvan draagt de Rijksoverheid 75 miljoen euro bij. De Rabobank en ASN Bank brengen de resterende 225 miljoen in. Afsluitkosten, rente en aflossing vloeien terug in het fonds, waardoor het zichzelf in stand houdt en steeds weer nieuwe leningen kan verstrekken. Het fonds heeft dus een revolverend karakter. 

Veertien maatregelen 
In totaal zijn er veertien maatregelen die met de lening gefinancierd kunnen worden. Zulke annuïtaire leningen zijn minimaal € 2.500,- en maximaal € 25.000,-. Ze hebben een looptijd van 7 of 10 jaar, afhankelijk van de hoogte van de lening. De rente staat voor de looptijd vast. 

Meer informatie: www.ikinvesteerslim.nl  

Bron: uneto-vni.nl


Lancering energiebespaarlening helpt verduurzaming woningen