Nieuwsarchief

CW-klasse verdwijnt van gasketel

Toegevoegd op:27/05/2014

Net als witgoed en auto’s, krijgen ook cv-ketels vanaf volgend jaar een energielabel voor verwarming en tapwater. Dit betekent dat de klassieke indeling in CW-klasses voor tapwater gaat verdwijnen.

 

De energielabels worden in september 2015 ingevoerd. Bij combitoestellen worden de prestaties op het gebied van verwarming en warm tapwater in één gecombineerd label weergegeven. De meeste HR-ketels zullen qua energieverbruik voor verwarming in de klasse A gaan vallen. Ter vergelijk: warmtepompen, hybridesystemen en grondgebonden warmtepompen zullen respectievelijk het label A+, A++ en A+++ dragen. Een VR-ketel valt in energieklasse C of D.  


CW4 wordt L

In plaats van het CW-label worden toestellen ingedeeld in zogeheten capaciteitsklasses voor tapwater van S tot en met XXL, waarbij de meest verkochte CW4 in de comfortklasse L wordt ingedeeld. Een buffersysteem komt in comfortklasse XXL.  

 

ErP

De maatregel komt voort uit de klimaatdoelstellingen die op Europees niveau zijn afgesproken (20-20-20-doelstellingen). In deze ErP richtlijn, die ook al voor airco’s van kracht is, worden labels geïntroduceerd om de keuze voor energiezuinige toestellen bij consumenten te stimuleren. Ook kunnen consumenten eenvoudiger toestellen met elkaar vergelijken. Dit betekent ook dat installateurs hun klanten eenvoudiger de toestelprestaties inzichtelijk zouden moeten kunnen maken. Fabrikanten die het CE-keurmerk willen ontvangen, en dat is nodig om in Europa te mogen verkopen, zullen moeten voldoen aan strengere eisen op het gebied van rendement, uitstoot en geluidsemissie, en zullen deze transparant moeten communiceren op de sticker.  

 

Systeemvoordeel

Voor systeemcombinaties wordt een systeemlabel geïntroduceerd. Hierop is bijvoorbeeld het voordeel van een hybride systeem met warmtepompen direct inzichtelijk. Ook wordt het voor installateurs eenvoudiger om de voordelen van bijvoorbeeld een zonneboiler te verkopen. 

 

Bron: installatie.nl


CW-klasse verdwijnt van gasketel