Nieuwsarchief

Computerserver als woningradiator

Toegevoegd op:25/04/2014
De Nederlandse start-up Nerdalize heeft een innovatief concept bedacht waarbij de warmte van een in huis geplaatst deel van een grote computerserver als radiator voor woningverwarming kan dienen.

Datacentra zijn grote energieverbruikers door hun restwarmte, en de benodigde koeling om verhitting van servers te voorkomen. Hiervoor hebben enkele nerds de GridHeater bedacht, een radiator met een krachtige computerserver, die geen data opslaat, maar wel als zogeheten rekenkracht fungeert voor het datacentrum rekent, en daardoor 500 tot 2000 Watt opwekt. Dit betekent concreet dat de eigenaar van deze slimme radiator lokaal en decentraal profiteert van de warmte van de server, en het datacentrum bespaart op koeling. Nerdalize vergoedt de stroomrekening van de huiseigenaar, de opdrachtgever betaalt voor de rekencapaciteit en het verschil is de winst die de Nederlandse start-up maakt. Als er geen warmtevraag in de woning is, zou de energie lokaal bij de woning moeten worden opgeslagen.  

 

Laptop geeft warmte.

 

Het idee ontstond toen een aantal nerds bij elkaar zaten en de verwarming uitviel. Berekend werd dat bij het werken van 100 laptops een woonkamer verwarmd zou kunnen worden. Inmiddels heeft de start-up veel interesse gewekt van investeerders die er brood in zien. Het idee zou zelfs al enkele miljoenen waard zijn. Enkele leden van het ontwikkelingsteam waren al eerder verantwoordelijk voor het draadloze energiemanagementsysteem Plugwise, dat inmiddels een internationaal succes is.

 

Bron: installatie.nl


Computerserver als woningradiator