Nieuwsarchief

CBS: recessie is voorbij

Toegevoegd op:27/11/2013

Nederland is uit de recessie, zo laat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) weten. In het eerste kwartaal van dit jaar is de economie gegroeid met 0,3 procent. Dat blijkt uit een raming van het CBS.


Dit bericht komt boven op een bericht eerder deze week waarin een aantal topeconomen aangeeft dat de recessie voorbij is. Anderhalve maand geleden ging het CBS er in voorlopige cijfers nog van uit dat de economie in het eerste kwartaal van dit jaar met 0,2 procent was gekrompen ten opzichte van het kwartaal ervoor. Dat was het derde kwartaal op rij dat de economie kromp. Als dat twee kwartalen achter elkaar gebeurt is er sprake van een recessie.
De positieve bijstelling komt volgens het CBS doordat de overheid meer geld heeft uitgegeven. Het CBS had bij de eerdere raming nog niet alle informatie over de overheidsuitgaven binnen. Ook de bestedingen van consumenten bleken iets hoger te liggen, maar ze zijn nog steeds zuinig, zegt het CBS.
Dat Nederland uit de recessie is, betekent nog niet dat de crisis voorbij is. De economie is in het eerste kwartaal ten opzichte van een jaar eerder met 0,8 procent gekrompen. Het Centraal Planbureau verwacht voor heel 2013 een krimp van 0,75 procent.

Bron: installatienieuws.com


CBS: recessie is voorbij