Nieuwsarchief

Atlas brengt energieverbruik in kaart

Toegevoegd op:30/04/2014

Het (indicatieve) energielabel inzien van woningen in Nederland kan via Energielabelatlas. Handig als extra hulp voor installateurs bij de particuliere offerte/opdracht.

 

Vrijwel alle woningen in Nederland zijn opgenomen in de database van Energielabelatlas.nl. De site, een initiatief van Meer Met Minder en Bouwend Nederland, heeft tot doel om energiebesparende maatregelen te stimuleren door inzicht te verschaffen. 


Atlas


De atlas geeft niet alleen inzicht voor de eigen woning, maar ook van woningen in de directe omgeving of andere delen van Nederland. Ook de verdeling van energielabels per gemeente kan worden opgevraagd en vergeleken. Uitvoerende partijen, zoals installateurs en aannemers, hebben met de site een praktisch tool waarmee zij het belang van energiebesparing kunnen benadrukken. Bovendien helpt het om het effect van isolatie en verduurzaming weer te geven.


Indicatie

 

De indicatieve labels zijn gemaakt op basis van openbare informatie, zoals woningtype, het bouwjaar van een huis en vloeroppervlak. Zo wordt uitgegaan van enkel glas bij woningen die voor 1979 zijn gebouwd. Woningeigenaren kunnen zelf aangeven of ze verbouwingen aan het huis hebben gedaan, waardoor het energielabel hoger uitvalt. Volgens de makers van de site zijn de indicatieve labels in meer dan 90 procent van de gevallen kloppend. Een officieel label verstrekt door een gecertificeerd bedrijf zou dan hooguit één stap hoger of lager uitvallen. De site biedt de mogelijkheid om te kijken welke woningen al een certificaat bezitten. Naast het indicatieve label (één ster) maakt de site onderscheid tussen de door bewoners toegevoegde aanpassingen (twee ster) en het energielabel dat verstrekt is door een gecertificeerd labelaar (drie ster). 

 

Bron: installatie.nl


Atlas brengt energieverbruik in kaart